Tak jak obiecałam dziś na tapetę bierzemy kolejne grille, które zdobywają coraz większą popularność, aczkolwiek czy smak potraw nadal jest taki sam jak na grillach tradycyjnych węglowych?
Grill gazowy - prosty w użyciu, nagrzewa się najszybciej ze wszystkich grilli, łatwy w czyszczeniu, możemy precyzyjnie kontrolować temperaturę, a w droższych modelach nawet grillować kilka potraw jednocześnie w różnych temperaturach.
Niestety nie ma przygód i całej otoczki przy rozpalaniu tego grilla, gdyż polega ono na podpaleniu gazu jak w zwykłej kuchence, a co za tym idzie oczekiwaną temperaturę uzyskamy natychmiast. Brak popiołu i węgla oznacza szybkie czyszczenie. Pamiętam, jako dzieci z moim bratem w ten sposób grillowaliśmy kiełbasę, trzymając ją na widelcu nad palnikiem, mama nie była zadowolona z efektów naszego pomysłu, nie dość że, niebezpieczne, to kuchenka nadawała się do szorowania :) ot taki dziecięcy wybryk. Smak tej kiełbasy nie przypominał zupełnie smaku z ogniska, czy z dziadkowego węglowego grilla na działce.
Kolejny minus to cena i gabaryty urządzenia, jak go raz postawimy na tarasie to jedynie co możemy zmieniać miejsce jego ustawienia i to nie zawsze, jeżeli wybór padnie na duży model. Tak jak grill węglowy możemy rozpalać go tylko na dworze.
Zaleta a jednocześnie wada tego sprzętu to brak opalania węglem i możliwości uzyskania efektu wędzenia a co za tym idzie, smaku grillowanych potraw takiego jak na ognisku czy grillu węglowym.
Grill elektryczny - ogrzewany energią elektryczną. Wystarczy podłączyć do gniazdka, włączyć i rzucić coś na ruszt. Na nim przyrządzimy potrawy w domu czyli nie jesteśmy uzależnieni od posiadania ogródka czy działki, jest lekki i przenośny a czyszczenie jest banalnie proste.
Ale ma tez swoje wady nie użyjemy go bez dostępu do prądu. Niestety koszt prądu jest coraz większy. No i najważniejsze, podobnie jak w przypadku grilla gazowego, nie uzyskamy na nim efektu wędzenia. Reasumując taki grill niewiele różni się od specjalnego typu patelni grillowych lub w piekarnika z opcja grillowania, więc warto zastanowić się nad sensownością jego zakupu. Ja osobiście pozostaję zwolennikiem tradycyjnego grilla węglowego :)
A Wy co sadzicie na ten temat , na jakich grillach przygotowujecie swoje potrawy, podzielcie się wadami i zaletami waszych wyborów.