do kasy suma: 0,00 zł

Co decyduje o smaku grillowanych potraw, ciąg dalszy przeglądu dostępnych opcji

Co decyduje o smaku grillowanych potraw, ciąg dalszy przeglądu dostępnych opcji

Tak jak obiecałam dziś na tapetę bierzemy kolejne grille, które zdobywają coraz większą popularność, aczkolwiek czy smak potraw nadal jest taki sam jak na grillach tradycyjnych węglowych?

Grill gazowy - prosty w użyciu, nagrzewa się najszybciej ze wszystkich grilli, łatwy w czyszczeniu, możemy precyzyjnie kontrolować temperaturę, a w droższych modelach nawet grillować kilka potraw jednocześnie w różnych temperaturach.

Niestety nie ma przygód i całej otoczki przy rozpalaniu tego grilla, gdyż polega ono na podpaleniu gazu jak w zwykłej kuchence, a co za tym idzie oczekiwaną temperaturę uzyskamy natychmiast. Brak popiołu i węgla oznacza szybkie czyszczenie. Pamiętam, jako dzieci z moim bratem w ten sposób grillowaliśmy kiełbasę, trzymając ją na widelcu nad palnikiem, mama nie była zadowolona z efektów naszego pomysłu, nie dość  że, niebezpieczne, to kuchenka nadawała się do szorowania :) ot taki dziecięcy wybryk. Smak tej kiełbasy nie przypominał zupełnie smaku z ogniska, czy z dziadkowego węglowego grilla na działce.

Kolejny minus to cena i gabaryty urządzenia, jak go raz postawimy na tarasie to jedynie co możemy zmieniać miejsce jego ustawienia i to nie zawsze, jeżeli wybór padnie na duży model. Tak jak grill węglowy możemy rozpalać go tylko na dworze.

Zaleta a jednocześnie wada tego sprzętu to brak opalania węglem i możliwości uzyskania efektu wędzenia a co za tym idzie, smaku grillowanych potraw takiego jak na ognisku czy grillu węglowym. 

Grill elektryczny - ogrzewany energią elektryczną. Wystarczy podłączyć do gniazdka, włączyć i rzucić coś na ruszt. Na nim przyrządzimy potrawy w domu czyli nie jesteśmy uzależnieni od posiadania ogródka czy działki, jest lekki i przenośny a czyszczenie jest banalnie proste.  

Ale ma tez swoje wady nie użyjemy go bez dostępu do prądu. Niestety koszt prądu jest coraz większy.  No i najważniejsze, podobnie jak w przypadku grilla gazowego, nie uzyskamy na nim efektu wędzenia. Reasumując taki grill niewiele różni się od specjalnego typu patelni grillowych lub w piekarnika z opcja grillowania, więc warto zastanowić się nad sensownością jego zakupu. Ja osobiście pozostaję zwolennikiem tradycyjnego grilla węglowego :)

A Wy co sadzicie na ten temat , na jakich grillach przygotowujecie swoje potrawy, podzielcie się wadami i zaletami waszych wyborów. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl