do kasy suma: 0,00 zł

Jaki grill wybrać? Co decyduje o smaku grillowanych potraw?

Jaki grill wybrać? Co decyduje o smaku grillowanych potraw?

Na rynku dostępne są przeróżne rodzaje grilli w różnych cenach, od jednorazówek za kilkanaście złotych w postaci aluminiowej tacki z węglem i siateczką - nie polecamy ze względu na zaśmiecanie środowiska, suma po zakupie kilku takich grilli, to już całkiem fajny turystyczny grill, który posłuży ładnych parę sezonów.

To jaki grill wybierzemy wpływa nie tylko na smak potraw, ale również komfort jego użytkowania, jak na przykład stabilność, łatwość rozpalania, regulacja temperatury itp. Szukając grilla dla siebie, powinniśmy wziąć pod uwagę nasz budżet i sposób jego wykorzystywania.

Jeśli zdarza nam się grillować raz, dwa razy w roku, nie ma potrzeby kupowania bardzo drogiego sprzętu, lecz jeśli robimy to częściej, czasami warto kupić coś droższego i tym samym lepszego.

Jeżeli grilla zabieramy ze sobą na jakiś wyjazd samochodem, np. na kemping czy nad jezioro, warto aby był on kompaktowy i łatwy do wyczyszczenia oraz złożenia.

Grille węglowe

To najpopularniejszy typ grilla. Ma ogniotrwałą misę prostokątną (i zazwyczaj cztery nóżki) lub okrągłą (z trzema nóżkami), do której wsypuje się brykiet lub węgiel drzewny. Ich największą wadą jest konieczność rozpalenia ognia w celu utworzenia żaru, dla jednych jest to radosny rytuał, a dla innych – udręka :) Na rynku mamy różnych pomocników typu podpałki, rozpałki itp. wystarczy tylko pamiętać, że zanim położymy na grillu jedzenie, trzeba poczekać aż spalą się całkowicie, aby nie zepsuły smaku potraw.

Czasami sąsiedzi zwracają uwagę iż w pierwszej fazie rozpalania grill dymi niemiłosiernie, ale myślę iż jest to bardziej zazdrość niż niedogodność.

Po zakończeniu grillowania zazwyczaj trzeba najpierw go ostudzić, a później wyrzucić pozostałości po spalonym węglu, czyli popiół.

To co jest główną wadą grilla węglowego, jest również jego zaletą – węgiel podczas palenia się wydziela dym, który nadaje potrawom na nim przyrządzonym wyjątkowy smak i aromat. Spalający się węgiel nie tylko podgrzewa, ale również wędzi jedzenie, przez co staje się ono smaczniejsze. Dla niektórych ta cecha jest niezwykle istotna, gdyż bez dymu, podgrzewanie potraw na grillu nie różni się zbytnio od smażenia na patelni lub podgrzewania w piekarniku.

Grille węglowe są zrobione z różnego materiału. Te najtańsze, jednorazowe, zrobione są z aluminium (prośba ode mnie omijajmy je z daleka - zaśmiecają każde wolne miejsce do grillowania), nieco droższe – z cienkiej blachy, coraz lepszej jakości, która przy odpowiednim używaniu posłuży wiele sezonów jako grill turystyczny. Grille zrobione są ze stali nierdzewnej, żeliwa i emalii.

Grille stacjonarne, murowane, wykonane z cegły lub kamienia (z żeliwnym lub stalowym rusztem).

W zależności od ceny grille mogą być wyposażone w mniej lub bardziej przydatne dodatki. Niemal każdy grill posiada jakąś regulację wysokości rusztu, która pozwala podnosić lub obniżać jego poziom, w zależności od ilości i temperatury węgla.

Pokrywa do grilla pomaga zwiększyć temperaturę wewnątrz misy, co pozwala lepiej i bardziej równomiernie podgrzewać jedzenie, oraz ogranicza parowanie, sprawiając że mięso jest bardziej soczyste, a nie suche. Ponadto pomaga ona osłonić grilla przed wiatrem i deszczem, co pozwala grillować nawet przy nieco mniej korzystnych warunkach.

Pokrywy mogą mieć wbudowaną regulację dopływu powietrza, oraz termometr, co pomaga jeszcze lepiej kontrolować warunki grillowania. Niektóre grille mają również dodatkową wędzarnię, przeznaczoną właśnie do wędzenia potraw.

Podstawa z kółkami pozwala na łatwiejsze i stabilniejsze przemieszczanie grilla z miejsca na miejsce, kiedy trzeba ruszyć go z miejsca.

Popielnik, czyli dodatkowy pojemnik poniżej misy na węgiel, pozwala na łatwiejsze usunięcie popiołu powstającego podczas grillowania, jak ma to miejsce w normalnych piecach. Oprócz tego grille mogą mieć różne przydatne uchwyty na narzędzia do grillowania oraz półeczki, na których można postawić talerz lub pojemnik z jedzeniem.

Ciąg dalszy nastąpi...przed nami jeszcze grille gazowe, elektryczne, kamienne i alternatywne rozwiązania do grilli.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl